How-to's voor instellen verloftypes
Hoe stel ik Belgisch vakantieverlof in?

In dit kennisartikel leggen wij uit hoe een beheerder Belgisch vakantieverlof kan instellen.

Sander Treur avatar
Geschreven door Sander Treur
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Werknemers in België hebben recht op vakantieverlof gebaseerd op hun contractuele werkuren. In HoorayHR is het mogelijk om de verlofbudgetten voor collega's te laten berekenen aan de hand van hun werkschema.

Snel naar uitleg over instellingen

Heb je het verloftype nog niet aangemaakt? Lees hier hoe je dit kunt doen. Onderstaand bespreken we hoe je de instellingen van het verloftype naar wens kunt inrichten.

Instellingen / Algemeen

In de sectie Algemeen geef je het verloftype een eigen naam (1) en kies je de weergavestijl (2). Wil je dat nieuw toegevoegde collega's automatisch dit verloftype krijgen toegewezen? Zet dan het vinkje voor automatisch toewijzen (3).

Instellingen / Budget

Manier van berekenen

Standaard wordt verlof in HoorayHR berekend op basis van het aantal uren in het werkschema dat per medewerker is ingesteld. Werkt een medewerker parttime, dan wordt hier rekening mee gehouden bij het berekenen van het budget.

Standaard verlofbudget

Hier stel je in hoeveel uur budget er moet worden opgebouwd en hoe vaak dit budget mag worden toegekend. Het budget dat je invult geldt per voltijd dienstverband, het daadwerkelijke budget wordt vervolgens berekend op basis van het werkschema de medewerker. Goed om te weten: Het gaat hier om een standaard budget, je kunt het aantal uren per medewerker later nog aanpassen.

Voorbeeld: Wil je 20 vakantiedagen per jaar geven en is een werkdag 8 uur, vul hier dan (20 x 8 =) 160 uur per jaar in.

Moment van vrijgeven budget

Hier stel je in wanneer het budget mag worden toegevoegd aan het verlofbudget van de medewerker. Deze instelling is afhankelijk van de frequentie die je in de vorige instelling hebt gekozen.

• Kies je ervoor om het budget per jaar op te bouwen, dan kun je kiezen of je dit budget aan het begin of aan het einde van het jaar vrijgeeft.

• Kies je ervoor om het budget per kwartaal of maand op te bouwen, dan kun je kiezen om het volledige budget (voor alle kwartalen/maanden bij elkaar opgeteld) in één keer vrij te geven aan het begin van het jaar, óf om het in kleine stapjes aan het einde van iedere maand/kwartaal vrij te geven.

De standaard instelling is om het budget aan het einde van het jaar vrij te geven, omdat dit het meest gangbaar is als het gaat om Belgische vakantiedagen.

Instellingen / Ongebruikte uren

Hier stel je in wanneer ongebruikte uren (uren die aan het einde van het jaar nog niet utigegeven zijn) verlopen. Je kunt ervoor kiezen om deze uren:

• nooit te laten verlopen, ze kunnen dan ieder jaar weer worden meegenomen naar het volgende jaar;

• aan het einde van het jaar te laten verlopen, ze kunnen dan niet meegenomen worden naar volgend jaar;

• na een specifieke termijn te laten verlopen, ze kunnen dan worden meegenomen naar het volgende jaar, maar verlopen op een bepaald moment, afhankelijk van de ingestelde verlooptermijn.

Bij Belgische vakantiedagen is standaard ingesteld dat uren na 1 jaar verlopen. Ze worden aan het einde van het jaar opgebouwd en zijn dan nog het gehele volgende jaar geldig.

Instellingen / Geavanceerd

Automatisch goedkeuren

Als je wilt dat verlofaanvragen automatisch worden goedgekeurd door het systeem, selecteer dan deze optie. Je geeft vervolgens aan tot hoeveel uur (per aanvraag) er automatisch goedgekeurd mag worden.

Verberg naam van verloftype in kalender

Standaard kunnen alle collega’s in de kalender zien met welk soort verlof iemand is. Handig, dan weet je of iemand met vakantie is, of bijvoorbeeld met zwangerschapsverlof. Als je niet wil dat collega’s dit kunnen zien bij dit verloftype, selecteer deze optie dan. De medewerker die verlof opneemt staat dan als “niet aanwezig” in de kalender - zonder dat daarbij vermeld staat met welk soort verlof.

Verplichte vrije dagen verrekenen

Als je verplichte vrije dagen voor je medewerkers hebt ingesteld (in de feature "feestdagen"), selecteer deze optie dan om die dagen met het verlofbudget van dit verloftype te verrekenen.

Het is gebruikelijk om deze optie enkel te selecteren bij het verloftype "Vakantie"; verplichte vrije dagen worden dan namelijk van de vakantiedagen afgetrokken.

Let op: heeft iemand twee verloftypes toegewezen waarbij deze optie aangevinkt staat, dan zullen de verplichte vrije dagen van beide budgetten worden afgetrokken.

Verloftype toewijzen aan collega's

Als je klaar bent met het instellen van de regels van het verloftype, klik dan op "Opslaan". Daarna kun je het verloftype toewijzen aan je collega's. Lees hier meer over het toewijzen van verloftypes.