Algemeen
Instellingen
Instellingen: Feestdagen en verplichte vrije dagen instellen
Instellingen: Feestdagen en verplichte vrije dagen instellen

In dit kennisartikel vertellen we hoe je feestdagen en verplichte vrij dagen kunt instellen in de HoorayHR omgeving.

Ramon avatar
Geschreven door Ramon
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Als beheerder kun je bepaalde feestdagen en/of verplichte vrije dagen toekennen aan jouw medewerkers. Hiermee is ook mogelijk om een standaard set aan feestdagen te maken, maar je kunt bijvoorbeeld ook een apart schema aanmaken en deze koppelen aan individuele medewerkers.

Om alle onderdelen goed in te stellen, hebben we de stappen als volgt verdeeld:

Schema's beheren

Schema aanmaken

Een schema geeft je de mogelijkheid om een set aan (nationale) feestdagen en verplichte vrije dagen te koppelen aan jouw medewerkers. Om een schema te maken, kun je de volgende stappen volgen:

1. Ga naar 'Verlof' > ‘Feestdagen

2. Klik op de button ‘Schema toevoegen

3. Selecteer hier een template van feestdagen om mee te beginnen

• Wil je het schema helemaal zelf samenstellen? Kies dan voor 'Nieuw schema'.

• Wil je een standaard schema? Kies dan voor het land waar je de feestdagen van toe wil voegen.

Je kunt vervolgens:

• Naam van het schema invullen

• Aangeven of dit het standaard schema is
    (een standaard schema wil zeggen dat er voor nieuwe collega’s die worden toegevoegd aan HoorayHR, dit schema standaard toegekend krijgen)

• Feestdagen in het schema beheren (dagen toevoegen, verwijderen en verrekenen met het verlofsaldo = verplichte feestdagen van maken)

Voor meer uitleg over het beheren van dagen in het schema, zie de sectie 'Dagen beheren'.

Klik op 'Opslaan'.

Schema dupliceren

Mocht je een schema willen dupliceren (en daarna eventueel aanpassen):

1. Ga naar 'Verlof' > ‘Feestdagen

2. Klik rechtsboven in het schemavak op de drie puntjes

3. Kies voor ‘Dupliceren

4. Geef het schema een naam en klik op ‘Opslaan

Schema verwijderen

Mocht je een schema willen verwijderen:

1. Ga naar 'Verlof' > ‘Feestdagen

2. Klik rechtsboven in het schema op de drie puntjes

3. Kies uit dit menu voor ‘Schema verwijderen

Let op: een schema kan alleen worden verwijderd als deze niet is toegewezen aan een medewerker.

Dagen beheren

Dagen toevoegen aan een schema

Om een dag toe te voegen aan het schema, volg de volgende stappen:

1. Open het schema waar je een dag aan wilt toevoegen

2. Klik op ‘Dag toevoegen

3. Vervolgens kun je aangeven of je een eigen dag wilt toevoegen of dat je een standaard feestdag wil kiezen

Een eigen dag gebruik je bijvoorbeeld om een verplichte dag voor het hele bedrijf in te stellen. Kies je voor een eigen dag? Vul dan de naam en datum van deze dag in.

Een standaard feestdag zijn de veelvoorkomende (nationale) feestdagen die wij voor je hebben klaargezet. Je hoeft hierbij niet zelf de datum van de feestdag die je selecteert in te vullen. Dat doet HoorayHR voor jou.

Tip! Je kunt voor zowel een eigen dag als een standaard feestdag aangeven of je deze ook toe wil voegen voor toekomstige jaren. Zet het vinkje aan en het is geregeld!

Dagen verwijderen uit een schema

Mocht je een dag willen verwijderen uit een schema:

1. Open het schema waar je een dag uit wilt verwijderen

2. Navigeer met de pijtjes naar het jaar waaruit je een feestdag wilt verwijderen

3. Klik op het ‘X’ symbool om een feestdag uit het schema te verwijderen

4. Klik op ‘Opslaan

Let op: als je een feestdag verwijderd uit een voorgaand jaar, dan kan dit invloed hebben op de verlofsaldo’s van medewerkers die het schema toegewezen hebben.

Collega's toewijzen

Schema toewijzen aan collega’s

Het is mogelijk om een schema met de betreffende feestdagen te koppelen aan een of meerdere collega’s. Hieronder vind je de stappen voor het toewijzen.

Nieuwe HoorayHR gebruikers

Het feestdagen schema die als 'standaard' staat ingesteld, wordt automatisch toegewezen aan collega’s die nieuw worden aangemaakt binnen Hooray. Een schema als 'standaard' instellen gaat als volgt:

1. Ga naar 'Verlof' > ‘Feestdagen

2. Klik rechtsboven in het schema op de drie puntjes

3. Kies uit dit menu voor ‘Maak standaard schema

Vanaf dat moment zullen nieuwe collega’s die aan Hooray worden toegevoegd, automatisch de feestdagen toegekend krijgen die onder dit schema vallen.

Bestaande HoorayHR gebruikers

Ook collega’s die al in HoorayHR zijn toegevoegd, kun je apart toekennen aan een schema:

1. Ga naar 'Verlof' > ‘Feestdagen

2. Klik op het feestdagen schema waar je een of meerdere collega’s aan toe wilt voegen.

3. Kies vervolgens voor de tab ‘Collega’s'

4. Klik op de button ‘Collega’s toewijzen

5. Vink hier de collega(’s) aan die je toe wilt voegen aan het schema waar je in zit en klik op ‘Toewijzen

6. Klik op 'Opslaan'