Verlofbudgetten
Hoe pas ik verlofbudgetten handmatig aan (verlofmutaties)?

In dit artikel leggen we uit hoe je als beheerder verlofmutaties enkel of in bulk kan toevoegen.

Nadja avatar
Geschreven door Nadja
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Via verlofmutaties kun je als beheerder supersnel het verlofbudget bijstellen. Bijvoorbeeld, je wilt het verlofgeschiedenis van jouw oude administratie verwerken, of je wilt iemand wat extra dagen geven als cadeautje voor het harde werken.

Voor een verlofmutatie hoef je eigenlijk maar rekening te houden met een drietal vragen:

Wil je uren geven of innemen?

Om welk type verlof gaat het?

Op welk jaar/datum heeft het betrekking?

That’s it! HoorayHR doet de rest.

Optie A) Mutatie per medewerker

Als admin kan je per medewerker de verlofbudgetten van ze via een verlofmutatie rechttrekken.

Er zijn twee soorten mutaties:

• Ontvangen budget: hierbij kun je het ontvangen budget bijstellen, je kunt zowel budget toevoegen als aftrekken. Budget aftrekken doe je door een min voor het getal te zetten, bijvoorbeeld "-10".

• Gebruikt budget: hierbij kun je extra gebruikt budget invoeren. In het geval van vakantie verloftype met wettelijk/bovenwettelijk budget, dan berekenen wij automatisch waar het budget af moet gaan, net als bij verlofaanvragen.

1. Klik op het blauwe knopje 'Verlofmutatie toevoegen' boven rechts in je scherm.

2. Kies in de selectievelden welke gegevens je wilt aanpassen (collega, verloftype, type mutatie, datum en optioneel opmerking).

3. In de lijst kan je in de bijhorende kolom Mutaties invoeren door +/- getallen te verrekenen met het beschikbare budget.

4. Om alle wijzigingen op te slaan klik op 'Toevoegen', klaar!

Optie B) Mutaties toevoegen in bulk

Ook kan je in één overzicht voor een bepaald verloftype de budgetten van meerdere medewerkers tegelijkertijd bewerken.

Er zijn twee soorten mutaties:

• Ontvangen budget: hierbij kun je het ontvangen budget bijstellen, je kunt zowel budget toevoegen als aftrekken. Budget aftrekken doe je door een min voor het getal te zetten, bijvoorbeeld "-10".

• Gebruikt budget: hierbij kun je extra gebruikt budget invoeren. In het geval van vakantie verloftype met wettelijk/bovenwettelijk budget, dan berekenen wij automatisch waar het budget af moet gaan, net als bij verlofaanvragen.

1. Klik boven rechts in je scherm op het pijltje naast het blauwe knopje 'Verlofmutatie toevoegen' en kies voor 'Bulk verlofmutaties'.

2. Kies in de selectievelden welke gegevens je wilt aanpassen (verloftype, type mutatie, datum en optioneel opmerking).

3. In de lijst kan je in de bijhorende kolom Mutaties invoeren door +/- getallen te verrekenen met het beschikbare budget.

4. Om alle wijzigingen op te slaan klik op 'Toevoegen', klaar!

Let op! Er worden losse mutaties ingeschoten voor alle medewerkers.